فروشگاه شهر پنوماتیک قصد دارد در این مقاله به بررسی و معرفی پرشر سوئیچ دانفوس بپردازد و راه های شناخت پرشر سوئیچ های مناسب را عنوان کند. اگر قصد تهیه و خرید این تجهیزات را دارید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا به شناخت مطلوبی در زمینه پرشرسوئیچ ها برسید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر نیز از طریق راه های ارتباطی مندرج در سایت، با همکاران ما در شهر پنوماتیک در تماس باشید. در شهر پنوماتیک بمانید!
پرشر سوئیچ چیست؟
پرشر سوئیچ (Pressure Switch) دستگاهی الکترومکانیکی است که برای کنترل و نظارت بر فشار مایع یا گاز در یک سیستم استفاده می شود. این دستگاه به تغییرات فشار واکنش نشان می دهد و به طور معمول در سیستم های مختلف صنعتی و خانگی به کار می رود. پرشر سوئیچ یک نوع کلید است که با رسیدن فشار گاز یا مایع به یک مقدار معین و تعیین یا تنظیم شده، باعث قطع و یا وصل یک سوئیچ یا مدار الکتریکی می شود. سنسور هایی که در این تجهیز مورد استفاده قرار می گیرند، سنسور هایی مانند گیج فشار (مانومتر) می باشند.
از آنجا که پرشر سوئیچ ها در مدل های مختلفی برای فشار های بالا و پایین طراحی شده اند، به جلوگیری از افزایش فشار در مدار های مختلف کمک می کنند.
در ادامه اطلاعات بیشتری راجع به این تجهیزات کسب خواهیم کرد.
نحوه عملکرد پرشر سوئیچ دانفوس
به طور معمول پرشر سوئیچ ها یک دیافراگم پر از هوا دارند. هنگامی که فشار هوای داخل دیافراگم تغییر می کند، صفحه دیافراگم تغییر شکل می دهد و موجب حرکت در فنر کالیبره شده متصل به آن می شود. (کالیبره شدن فنر به معنای تنظیم قبلی فنر در اندازه مورد نیاز یعنی همان رنج سوییچ می باشد) فنر با اعمال فشار به سمت عقب رانده شده و با برداشتن فشار به محل اولیه خود باز می گردد. این عمل به کنتاکت الکتریکی پرشر سوییچ منتقل شده و موجب عملکرد پرشر سوییچ می شود.
فنر در رنج های متفاوتی برای فشار های کم یا زیاد تنظیم می شود. بسته به رنج انتخابی این فنر باز و یا فشرده می شود. بسته به نوع سیال یا گازی که با دیافراگم تماس پیدا می کند.
دیافراگم نیز انواع مختلفی دارد مانند : فیبری، پلاستیکی، فلزی و …
انواع پرشر سوئیچ ها از نظر سیال کاری
- پنوماتیک
- هیدرولیک
پرشر سوئیچ پنوماتیک
این نوع پرشر سوییچ به صورت پرشر سوییچ هوا بوده و یکی از انواع ساده پرشر سوییچ ها می باشد. همچنین این نوع بیشتر در سیستم های پنوماتیک یا کمپرسورهای هوا کاربرد دارد. موارد کاربردی دیگر پرشرسوئیچ پنوماتیک شامل موارد زیر می شود :
- هنگام برداشت آب با در نظر گرفتن فشار موجود در لوله ها، پمپ آب خانگی را به صورت خودکار کنترل می کند.
- این پرشر سوییچ هنگام رسیدن فشار به میزان تنظیم شده در مخزن کمپرسور هوا، به صورت خودکار کمپرسور هوا را خاموش می کند.
- از پرشر سوییچ پنوماتیک برای کنترل شارژ درون سلول باتری استفاده می شود.
- در صورتی که فشار کابین خلبان به علت بالا رفتن ارتفاع بسیار کم شود، به طور خودکار چراغ خطر کابین خلبان هواپیما را روشن می کند.
- از این سوییچ برای شمارش تردد وسایل نقلیه در خیابان ها و ایستگاه های سوخت، با استفاده از یک لوله پر از هوا که در کف خیابان یا جایگاه کار گذاشته شده، استفاده می شود.
پرشر سوئیچ هیدرولیک
این نوع پرشرسوییچ ها مصارف متعددی در اتومبیل ها دارند. به عنوان مثال جهت هشدار دادن در صورتی که فشار روغن موتور پایین تر از سطح ایمن بیاید. پیش از دهه 1960 میلادی از پرشر سوییچ ها در مدار ترمز هیدرولیک جهت کنترل قدرت به چراغ ترمز استفاده میشد. در خودرو های جدیدتر از یک سوییچ به طور مستقیم که توسط پدال ترمز فعال می شود، استفاده می شود. انواع پرشر سوییچ های هیدرولیک به شرح زیر می باشد :
- پرشر سوییچ بخار
- گاز
- ضد انفجار
- آب
که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.
پرشر سوئیچ بخار :
عملکرد آن ها با بخار می باشد. پرشر سوییچ های بخار باید قابلیت تحمل دمای بالا و رطوبت را داشته باشند. پرشر سوییچ های بخار در خنک کردن آب، روغن، هوا و فلورید هیدروژن کاربرد دارند. این نوع پرشر سوییچ ها به دو صورت NC یا NO می باشند و با رسیدن فشار به مقادیر تعیین شده آلارم روشن می شود.
پرشر سوئیچ گاز :
در این نوع پرشر سوییچ باید تا جای ممکن مانع از جرقه زدن در قسمت الکتریکی شد. همچنین پرشر سوییچ گاز برای گاز های مشتعل کاربرد دارند.
پرشر سوئیچ ضد انفجار :
این نوع پرشر سوییچ در مواردی که خطر آتش سوزی ناشی از جرقه و گاز قابل اشتعال وجود دارد کاربرد دارند. محفظه پرشر سوییچ ضد انفجار در مقابل جرقه و نفوذ گاز های محیطی مقاوم می باشد.
پرشر سوئیچ آب :
از این نوع پرشر سوییچ در صنایع هیدرولیک مانند خودرو برای نمایش هشدار زمانی که فشار روغن موتور از سطح قابل قبول پایین تر باشد و یا جهت کنترل قفل کردن اتوماتیک گشتاور انتقالی اتوماتیک کاربرد دارد. همچنین این پرشر سوییچ ها در پمپ های آب و خطوط آب رسانی و … کاربرد فراوانی دارند.
کاربرد پرشر سوئیچ های هیدرولیک
- پرشر سوییچ های هیدرولیک در اتومبیل ها کاربرد های بسیاری دارند. به عنوان مثال برای هشدار در صورت افت فشار روغن موتور به زیر سطح ایمن، و یا کنترل قفل مبدل گشتاور کاربرد دیگری از سوییچ های فشار هیدرولیک می باشد.
- از یک سوییچ فشار که به وسیله ی پدال ترمز فعال می شود، برای روشن کردن چراغ ترمز عقب اتومبیل استفاده می شود.
- در سیستم های کنترل گرد و غبار، یک سوییچ فشار بر روی قسمت بالای آن نصب شده است که زمانی که فشار هوا کمتر از حد لازم باشد زنگ هشدار را به صدا درمی آورد.
- سوییچ فشار می تواند بر روی یک فیلتر نصب شده و افت فشار را نشان دهد. این ویزگی می تواند نیاز فیلتر به تمیز کردن و یا تعویض را نشان دهد.
انواع پرشر سوییچ از نظر مکانیزم کاری
پرشر سوییچ ها در انواع مختلفی به بازار عرضه می شوند. شما به راحتی می توانید باتوجه به نوع کاربرد و نیازتان پرشر سوییچ مناسب با آن را با درجه حساسیت های مختلف، تهیه و استفاده کنید. سوییچ های فشار به صورت کلی به سه گروه اصلی زیر تقسیم می شوند :
- پرشر سوییچ های الکترومکانیک
- حالت جامد
- الکترونیکی
پرشر سوئیچ های الکترومکانیک
سوییچ فشار های الکترومکانیک از انواع متعددی سنسور استفاده می کنند. ویژگی سنسور، دقت نسبی و طول عمر سوییچ را مشخص می کند و شامل انواع زیر می شود :
- پرشر سوییچ تفاضلی (دیفرانسیل)
- دیافراگمی
- بردونی
- پیستونی
- پیستونی-دیافراگمی
-
تفاضلی (دیفرانسیل) :
این مدل دارای دو ورودی می باشد؛ یکی از آن ها برای فشار بالا و دیگری برای فشار پایین می باشد. همچنین دارای یک سنسور دیافراگمی، فلزی و یا الاستومری نیز هستند. سنسور، اختلاف فشار بین دو ورودی را تشخیص می دهد و کلید را فعال می کند. در صورتی که میزان فشار در دو ورودی برابر باشد، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد اما به محض اینکه فشار در ورودی فشار بالا زیاد شود، دیافراگم به قسمت کم فشار رفته و در آنجا شفت یا پیستون را به سمت سرپیچ تکان می دهد. سوییچ نیز سیگنال الکتریکی به محل مورد نظر را ارسال می کند.
-
دیافراگمی :
در این مدل پرشر سوییچ، دیافراگم می تواند پلاستیکی و یا فلزی باشد. دیافراگم به ورودی متصل است و با هرگونه تغییر اعم از افزایش و یا کاهش فشار باعث جا به جایی دیافراگم می شود. با جابه جایی دیافراگم به شفت یا پیستون فشار وارد می شود و باعث جا به جایی آن ها نیز می شود. هنگامی که فشار به حداکثر مقدار خود رسید، به سوییچ می رسد و کنتاکت را وصل می کند. در نهایت با افت میزان فشار، شفت از کلید جدا شده و کلید به حالت اولیه خود برمی گردد. رنج کاری پرشر سوییچ دیافراگمی از فشار خلا تا 11 مگاپاسکال می باشد و خطای اندازه گیری در آن 2 درصد می باشد.
-
بردونی :
قابل ذکر است که المان اندازه گیری در پرشر سوییچ لوله بردون، لوله بردون می باشد. لوله بردون از یک لوله بیضی شکل تشکیل شده است که با افزایش یافتن فشار طول آن افزایش می یابد و به سمت جلو حرکت می کند و با کاهش فشار طول آن کاهش می یابد. زمانی که فشار افزایش می یابد و طول لوله بردون به ماکزیمم مقدار تعیین شده می رسد، سوییچ فشار وصل می شود و زمانی که فشار به کمتر از میزان تعیین شده می رسد، سوییچ فشار جدا می شود. قابل ذکر است که رنج کاری پرشر سوییچ 3/5 تا 120 پاسکال می باشد. خطای اندازه گیری در پرشر سوییچ لوله بردون 0/5 در صد است.
-
پیستونی :
پرشر سوییچ پیستونی مانند پرشر سوییچ دیافراگمی به صورت مکانیکی عمل می کند. این نوع پرشر سوییچ از دو استوانه که یکی از استوانه ها درون دیگری قرار گرفته تشکیل شده است. برای بازگشت پیستون به حالت اولیه از یک فنر که دارای مقاومت ثابتی می باشد، استفاده می شود. همچنین این فنر قابلیت محکم کردن و شل کردن جهت تنظیم فشار به مقدار مورد نظر جهت عملکرد پرشر سوییچ می باشد.
-
پیستونی-دیافراگمی :
در این نوع از پرشر سوییچ ها از یک دیافراگم الاستومری استفاده می شود. این ابزار موجب حرکت پیستون می شود و این پیستون زبانه سوییچ را حرکت می دهد. همچنین دقتی با درصد خطای 2 دارند.
پرشر سوئیچ حالت جامد (سالید استیت)
این نوع پرشر سوییچ در سال 1980 معرفی شد. پرشر سوییچ سالید استیت دارای صفحه نمایش است و از یک کرنش سنج و یک ترایاک تشکیل شده است که خروجی آن به صورت آنالوگ یا دیجیتال می باشد و دارای 4 نقطه سویییچ مختلف قابل برنامه ریزی می باشد. این نوع پرشر سوییچ در مقابل لرزش و ضربه مقاوم بوده و دارای طول عمر بالا می باشد و در طیف گسترده ای از فشار ها کاربرد دارد. خطای اندازه گیری در پرشر سوییچ سالید استیت کمتر از 0/25 درصد می باشد.
مزایای پرشر سوئیچ های حالت جامد نسبت به پرشر سوییچ های الکترومکانیک
- عمر چرخه بسیار طولانی تر
- دقت بهبود یافته بسیار بالاتر
- مقاومت بالا در برابر لرزش و ضربه
- توانایی کنترل طیف گسترده ای از فشار های سیستم
- پاسخ فرکانس گسترده
- پایداری عالی در دراز مدت
پرشر سوئیچ الکترونیکی
پرشر سوییچ های الکترونیکی در واقع کامل ترین حالت سوییچ های فشار موجود در بازار هستند. این سوییچ ها دارای برخی ویژگی های بسیار چشمگیر می باشند که عبارت است از :
- دامنه اندازه گیری بسیار وسیع بین 0 تا 90.000 PSIG تا 150 PSIA را اندازه گیری می کند.
- دامنه فشار از 0/2 بار تا 600 بار را به خوبی پوشش می دهد.
- برای مصارف داخلی و خارجی کارا و مناسب هستند.
- حداکثر دو نقطه سوییچ را کنترل می کند.
- خروجی آنالوگ بین 4 تا 20 میلی آمپر و 0 تا 10 ولت دارند.
- صفحه نمایش با قابلیت چرخش داشته و امکان اتصال الکتریکی در آن ها وجود دارد.
مزایای استفاده از پرشر سوئیچ ها
استفاده از پرشر سوئیچ ها مزایای متعددی دارد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم :
- کنترل خودکار : پرشر سوئیچ ها امکان کنترل خودکار فشار را فراهم می کنند، به این معنا که می توانند به طور خودکار سیستم را در صورتی که فشار از حد مشخصی فراتر برود یا کاهش یابد، خاموش یا روشن کنند.
- ایمنی : این دستگاه ها می توانند به جلوگیری از بروز شرایط خطرناک ناشی از فشار بیش از حد یا کم فشار کمک کنند و در نتیجه ایمنی سیستم و کاربران را افزایش دهند.
- کاهش هزینه ها : با کنترل بهتر فشار، پرشر سوئیچ ها می توانند به بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش هزینه های عملیاتی سیستم ها کمک کنند.
- کارایی بهبود یافته : این سوئیچ ها می توانند کارایی سیستم های پمپاژ، گرمایش و سایر کاربرد ها را با حفظ فشار مناسب، بهبود بخشند.
- نصب و نگهداری آسان : معمولاً پرشر سوئیچ ها نصب نسبتا ساده ای دارند و نگهداری آن ها نیز نسبتاً آسان است.
- قابلیت تنظیم : بسیاری از پرشر سوئیچ ها قابل تنظیم هستند، به این معنی که می توان فشار فعال سازی آن ها را بر اساس نیاز سیستم تنظیم کرد.
تنظیم پرشر سوئیچ
پرشر سوییچ ها را با حرکت کنتاکت ها یا تنظیم کشش در فنر می توان تنظیم کرد. سوییچ های فشار صنعتی برای نشان دادن نقطه مبنای سوییچ، به مقیاس و عقربه کالیبره مجهز می باشد. سوییچ فشار دارای یک هیسترزیس می باشد. یعنی دامنه تفاضلی اطراف نقطه مبنا که به باند یا نوار مرده سوییچ معروف است و در داخل آن تغییرات کوچک فشار، حالت کنتاکت ها را تحت تاثیر قرار نمی دهد. حتی در بعضی از انواع آن امکان تنظیم دیفرانسیل نیز وجود دارد.
روش آزمایش پرشر سوئیچ ها
به منظور بررسی عملکرد درست پرشر سوییچ کافی است سیم های متصل به کلید فشار را با بیرون کشیدن اتصالات سیم از پایه های سوییچ جدا کنید. به منظور سنجش و بررسی مقاومت (اهم) را روی یک مولتی متر تنظیم کنید. هر کاوشگر تستر را به یکی از ترمینال های سوییچ متصل کنید. تست کننده باید عدد صفر و یا نزدیک به صفر را بخواند. (نشان دهنده عدم مقاومت)
درجه حفاظت (کد IP) برای سوئیچ فشار
کد آی پی یک فاکتور مهم برای خرید یک سوییچ فشار می باشد که با توجه به محیط اطراف سیستم باید انتخاب شود. عدد اول از سمت چپ نشان دهنده میزان مقاومت دستگاه در برابر جسم سخت خارجی و عدد دوم میزان مقاومت در مقابل نفوذ آب را نشان می دهد. به طور کلی می توانیم بگوییم هر چقدر این عدد بزرگ تر باشد، میزان مقاومت در برابر رطوبت، گرد و خاک و … بیشتر می شود.
نکات مهم در انتخاب پرشر سوئیچ
- رنج کاری و نقطه تنظیم
- حداکثر فشار قابل تحمل کنترلر فشار
- قابلیت استفاده در محیط های انفجاری و IP پرشر سوییچ
- کانکشن کنترلر فشار و نحوه اتصال
- دقت و تکرار پذیری کنترلر فشار
برند های معروف پرشر سوئیچ در ایران
در حال حاضر پرشر سوییچ های معتبری مانند آلکو و دانفوس در سراسر کشور عرضه می شود. پرشر سوییچ سری KP دانفوس یکی از عمده ترین پرشر سوییچ های مورد استفاده می باشد.
2 دیدگاه در “پرشر سوئیچ دانفوس”